Trastorns psicosomàtics
28/01/2019
Tant en l'àmbit mèdic com el de la psicologia s'ha comprovat que el dolor físic pot a vegades indicar que existeix un problema psicològic. Aquestes afeccions també es coneixen com a malalties psicosomàtiques. Un trastorn psicosomàtic és aquella pertorbació psicològica que, a conseqüència d'una intensa emoció negativa, un fort estrès, ansietat o depressió, acaba per causar un efecte físic clarament objectivable en l'organisme.
Les malalties psicosomàtiques posen de manifest l'estreta relació que existeix entre cos i ment. El sistema nerviós vegetatiu és l'ordinador que regeix les nostres funcions corporals, sense que ens adonem, per a mantenir-nos vius i amb salut. La paraula psicosomàtic (psico i soma) significa l'actuació de la ment sobre el cos. El nostre pensament actua constantment sobre el Sistema Nerviós Vegetatiu i secundàriament sobre el nostre organisme.
Els trastorns psicosomàtics es manifesten principalment pel dolor i la tensió. Aquests es poden presentar en diferents parts del nostre cos. Les afeccions psicosomàtiques poden afectar qualsevol òrgan, sistema, teixit o estructura. El seu impacte és immens, per això mai hauríem de subestimar el poder de la nostra psique.
Existeixen diferents afeccions físiques que els factors psicològics poden activar.
L'exemple més clàssic dels trastorns psicosomàtics són les dermopaties, com l'èczema, urticària, infeccions, acne. La hipertensió, les taquicàrdies, la sensació d'ofec o les burxades en el cor. Els trastorns del sistema digestiu, sent el còlon irritable i les úlceres els més habituals. Els maldecaps intensos com les migranyes també són molt comunes. I en casos molt extrems, hi ha persones que poden experimentar ceguesa temporal o falta de mobilitat en alguna extremitat.
Quines poden ser les causes de les malalties psicosomàtiques?
Tal com ja hem esmentat anteriorment, les emocions i l'estrès exerceixen una influència considerable sobre el cos i quan són molt intenses i es repeteixen diàriament, poden desembocar en patologies.
La situació social en què ens trobem afavoreix aquest mecanisme. Sembla que sempre anem corrent vivint per sobre de les nostres possibilitats en qüestió de temps, de treball, d'ocupacions i de diners. Tot això origina un estat d'ansietat permanent.
Si estàs sempre preocupat o enfadat per alguna cosa, és probable que estiguis sobrecarregant determinats mecanismes psicològics.
Què puc fer contra les malalties psicosomàtiques?
Per a començar a tractar les afeccions psicosomàtiques és important que el pacient prengui consciència de quin és el seu problema. El teu cos t'està dient que alguna cosa no va bé dins de tu i que no ho estàs veient.
Escolta't, fixa't en les coses que et fan feliç i fuig d'aquelles que creïn tensió, insatisfacció o inseguretat.
Claus per a aconseguir l'harmonia del cos-ment:
-Dosar els esforços
Hem d'aprendre a dosar la nostra obstinació, tant mental com físic, i procurar-nos moments de desconnexió integrals cada dia i cada setmana.
- Practicar activitats relaxants
El descans del cos i de la ment, aplica les estratègies més adequades per a sentir-te en harmonia i connectat amb els cinc sentits.
- No reprimir els sentiments. Expressar a través de la forma que ens sigui més fàcil i manifestar amb les paraules un sentiment, per a no obligar el cos a dir-ho per nosaltres a través del símptoma.
-Desenvolupar una actitud positiva. Un "canvi" de posició davant un mateix i davant el que li envolta.
- Aprendre a dir que no. Cal assenyalar la necessitat d'assumir els nostres límits i anar aprenent a dir "no" quan ho creguem convenient.
Cal aprendre a compartir els problemes amb altres persones, anticipar i manejar l'estrès i, sobretot, a preservar l'autoestima malgrat dificultats que puguin presentar-se en un moment determinat de la vida.
El símptoma, en aquest cas el dolor, és una oportunitat per a aprendre sobre nosaltres mateixos, què ens està succeint, quina actitud estem tenint davant la nostra pròpia existència, com resolem els conflictes. Afrontem la malaltia com una oportunitat única per a aprendre i millorar sobre nosaltres mateixos.