Superar les pors
22/10/2018
La por és un mecanisme innat de defensa que s'activa davant la percepció d'un perill, que pot ser real o no.
Al llarg de la nostra vida ens enfrontem a diferents situacions carregades d'incertesa que ens provoquen por. Així anem desenvolupant por al fracàs, por al rebuig, por a les pèrdues, por a la mort i, sobretot, als grans canvis.
No solament sentim por quan percebem una amenaça real al nostre "jo" sinó que també existeixen pors irracionals. Es poden identificar perquè la nostra resposta és totalment desproporcionada davant el perill real que representa l'estímul. L'exemple clàssic són les fòbies, en les quals la persona reacciona de manera exagerada davant una situació que no representa un perill real.
També podem sentir por quan recordem un fet del passat, encara que no existeixi la més remota possibilitat que aquest es repeteixi. L'arrel d'aquesta por normalment està enquistada en el nostre inconscient i és molt difícil d'eliminar.
I en alguns casos, la por es pot transformar en pànic, un estat que genera ansietat en la persona.
La por és una emoció predominantment governada per l’instin, i té com a objectiu la supervivència davant una suposada situació de perill. Des d'aquest punt de vista és un aspecte positiu en les nostres vides. Però quan la por ens paralitza i ens porta a la inacció, deixa de ser un mecanisme d'alerta davant els possibles perills per transformar-se en una actitud davant la vida que afecta el nostre creixement personal.
Es converteixen en una barrera que ens impedeix viure plenament. De fet, la por ens obliga a mantenir-nos a la nostra zona de confort i no ens permet avançar i desenvolupar-nos, limita les nostres metes i les nostres accions, ens manté bloquejats.
Quan es tracta d'un temor irracional, el primer pas consisteix a comprendre que la teva reacció és completament desproporcionada i que no existeix una base lògica.
Vènçer la por implica conèixer exactament què et causa temor i ser conscient de les teves reaccions emocionals i fisiològiques. Segueix avançant malgrat la por, mira al futur i cerca noves estratègies o alternatives diferents que et permetin aconseguir l'objectiu que t'has proposat. És bona idea visualitzar les situacions que et fan pànic, imaginar quin és el resultat i buscar una solució. El millor recurs contra la por és la seguretat en un mateix, i això s'aconsegueix si treballem la nostra autoestima.
Per descomptat, quan no la podem controlar i es converteix en una fòbia, és necessari demanar ajuda psicològica especialitzada.
No deixis que la por et paralitzi, enfronta-t’hi. Superar la por que ens impedeix avançar, el que ens bloqueja, és una de les millors formes de créixer com a persones i d'aconseguir una vida més plena. Quan la superem significa que ens hem obert a una nova consciència i que hem fet nostres aquells aspectes que no acceptàvem o que rebutjàvem.