No deixis que la tecnologia guanyi la partida: viure més atent

16/05/2018
Noves Tecnologies

 

La falta d'atenció ha anat de menys a més en la nostra vida. Avui dia la tecnologia ha multiplicat les distraccions que ens rodegen. Vivim en la societat de les presses i de la multitasca, dos grans enemics de l'atenció.

Si observem l’entorn amb atenció, al carrer, en el treball, en les reunions familiars o d'amics, ens adonarem que són moltes les persones que es passen el dia connectades, pendents del mòbil, el correu electrònic, el Whatsapp, Facebook o Twitter.

Psicòlegs, educadors i experts en productivitat parlen d'un fenomen que denominen "síndrome d'atenció parcial continuada", i que consisteix a parar atenció simultània en diferents focus d'informació, però a un nivell superficial. Es fa un treball de pitjor qualitat perquè la capacitat d'enfocament, de mantenir-se centrat en una sola activitat de forma continuada és molt limitada, de seguida es passa a una altra cosa.

Ens distreuen les notificacions, les alertes, els missatges, les trucades i les apps, perquè hem absorbit la tecnologia sense hàbits. És sorprenent com la majoria de les persones no són conscients dels constants entreteniments als quals estan exposats.

Abans hi havia un temps per al treball i un altre per a l'oci, ara està tot barrejat. Durant les hores de treball consultem el mòbil, les xarxes socials, llegim notícies, missatges d'amics i familiars. Per fer front a aquesta falta d'atenció podríem canviar alguns hàbits i reflexionar sobre el paper que juga la tecnologia en la vida de cadascun, si aporta o lleva coses, si facilita el treball o només aporta soroll i distracció.

Algunes pautes per organitzar la forma en què reps la informació i que tipus de notícies vols rebre.

  • Fes una selecció de les Newsletter que et serveixen i les que no. Generalment t'arriba publicitat que no vols llegir i perds el temps.
  • De tant en tant i quan puguis, usa la modalitat AVIÓ. D'aquesta forma pots posar el teu mòbil o ordinador en complet silenci. I desconnectar de debò.
  • Decideix que notificacions vols rebre, deixa actives únicament les coses importants.
  • Guarda el mòbil lluny d'on estiguis. Si no ho tens a la vista t'oblides d'ell, tens menys ganes de consultar-ho.
  • Mentre treballis estableix un temps concret de descans i evita mirar dispositius electrònics. Llegeix un diari, parla amb un company, aprofita per prendre alguna cosa.
  • Segueix solament a les Xarxes Socials a qui t'interessi de debò.
  • Analitza quins són els grups de Whatsapp que t'aporten valor i surt de tots aquells que parlen de coses innecessàries.

Saber gestionar el nostre espai digital comença a ser gairebé tan important com gestionar el nostre espai físic. És important mantenir aquest aspecte de la nostra vida controlat i en ordre. Prendre el control és fonamental, no deixis que la tecnologia guanyi la partida.

 

Equip d'ATIA, psicologia i psiquiatria Barcelona