La depressió postpart

07/12/2018
Nens, Psicologia

La depressió postpart és més freqüent del que es pensa. Segons dades de l'OMS, apareix en una de cada sis dones que donen a llum. Però lamentablement és una malaltia invisible a la vista de la societat. Se suposa que la mare hauria d'estar feliç per tenir al seu nado en braços, però no ho  esta. Se sent trista, superada, cansada, frustrada i a vegades incapaç de tenir cura del seu nado i això és molt difícil d'acceptar.

La depressió postpart no té una sola causa, sinó que és conseqüència d'una combinació de factors físics i emocionals. Després de donar a llum, els nivells d'hormones, estrogen i progesterona, en les dones baixen ràpidament. Això genera alteracions químiques en el cervell que poden provocar canvis en l'estat d'ànim.

A més dels trastorns hormonals, existeixen una sèrie de factors ambientals o situacions que es produeixen arran del part i que també condicionen l'ànim de la mare, com:

-Disposar de menys temps lliure: la mare veu reduït de forma dràstica el seu temps lliure i el seu oci quelcom que pot arribar a causar malestar i estrès.

-Canvis físics després del part: Durant l'embaràs i després de donar a llum, es produeixen una sèrie de canvis físics i estètics que poden distorsionar la imatge de si mateixa.

-Canvis en les relacions socials i laborals.

-Inseguretat: De vegades, algunes dones experimenten una excessiva preocupació per la seva capacitat maternal. Poden sentir-se poc preparades i superades per la situació i les responsabilitats, la qual cosa pot conduir a situacions d'ansietat, estrès i depressió.

-No descansar bé.

És possible prevenir la depressió postpart si es detecten a temps els primers senyals d'alerta. El problema és que molts dels seus símptomes es confonen amb els típics símptomes pels quals travessa qualsevol dona que acaba de ser mare com a cansament, insomni, falta  de gana, dolors físics o falta d'energia.

No obstant això, hi ha altres signes més específics que podrien indicar que estàs patint depressió postpart, com, per exemple: no poder sortir de l'estat en el qual et trobes, no voler veure a ningú, aïllament, tenir sentiments negatius sobre la maternitat i sobre el bebè, crisi d'angoixa o plor.

A més d'afectar la salut de la mare, la depressió pot interferir amb la seva capacitat de relacionar-se i tenir cura del seu bebè, i pot fer que aquest tingui problemes per dormir i alimentar-se a mesura que creix.

La depressió postpart pot afectar a qualsevol dona, independentment de la seva edat, raça, origen ètnic o situació econòmica. No és culpa de ningú, ni significa que siguis una mala persona o una mala mare. En realitat, el postpart és una de les etapes més confuses i fosques que viuen les dones.

El suport i tenir una xarxa social de contenció és clau per a la seva superació. La mare ha de disposar de persones en el seu entorn amb les quals explicar els seus problemes sense sentir-se jutjada sinó compresa i valorada en el seu nou paper.

No hi ha per què avergonyir-se ni  amagar que es pateix  una depressió postpart. No té res a veure amb l'amor que se sent per un fill. Reconèixer-ho i fer-ho visible és el primer pas per a la recuperació. Com més es normalitzi, més fàcil serà el camí per superar-la.

Equip d'ATIA, psicologia i psiquiatria Barcelona