L’impacte de Instagram en l’adolescència

02/11/2021
Adolescencia

 

Recentment s’ha publicat un estudi dut a terme pel diari americà The Wall Street Journal en el què es posa de manifest l’impacte que té Instagram en la salut mental de les adolescents. L’estudi revela que una de cada 3 noies d’entre 14 i 24 anys pateix ansietat o depressió com a conseqüència de l’ús d’aquesta aplicació. Les adolescents relaten sentir-se pitjor amb el seu cos i els provoca un impacte negatiu en la seva autoimatge, autoestima i identitat.

Què té Instagram?

De totes les xarxes socials que hi ha actualment, Instagram és l’escollida entre els millenials.

Inicialment, es va presentar com un espai dedicat a la imatge i la fotografia i, amb el temps, n’ha fet el seu tret diferencial. Instagram incorpora la possibilitat d’utilitzar una gran varietat de filtres que retoquen la imatge.

L’usuari “penja” una foto que els seus seguidors, els anomenats followers, poden valorar donant un like. Des d’aquesta premissa, l’èxit es mesura en nombre de followers i de likes. Les influencers, son aquelles persones que acumulen milers de seguidors i de likes i esdevenen un referent per les adolescents: un model a seguir (un cànon de bellesa, de cos, una manera de vestir, de parlar, de comportar-se, etc.).  

Instagram mostra un món irreal que no s’ajusta a la realitat en el què les adolescents s’identifiquen i es comparen. Fan una comparació social negativa que els provoca una major dificultat per acceptar-se tal i com són.

Construcció de la identitat

L’adolescència és una etapa altament sensible, subjecta a molts canvis ( interns i externs) i en la què la identitat està en plena construcció.

Què m’agrada? Què no m’agrada? A qui m’assemblo i a qui sóc diferent? Per respondre a aquestes preguntes la mirada en fora i la cerca de referents són necessàries per anar definint la pròpia personalitat. La mirada de l’altre és important i pren una especial rellevància en la pròpia imatge, el cos i el desig de ser acceptat en el grup.

L’adolescent necessita de intimitat, del grup d’amics i verificar, en la realitat, les seves capacitats i límits. La realitat externa pot ser amenaçadora i molt atractiva, alhora, però encara els manquen eines per poder fer front als canvis i la nova realitat.

Com acompanyem a l’adolescent?

Més enllà del debat de si Instagram és bo o dolent, és necessari posar el focus en fer-ne un ús responsable i saludable. Això és, també, acompanyar a l’adolescent en la construcció de la pròpia identitat:

  • Transmetre uns valors determinats, basats en el respecte.
  • Fomentar la comunicació.
  • Fomentar la negociació, que afavoreix l’escolta, els acords i valorar les opinions diverses.
  • Informació dels riscos de la xarxa.
  • Promoure les relacions familiars i d’amistat, reals.
  • Oferir un model de suport, generador de pensament i opinió.

Aquest acompanyament permet detectar l’aparició de símptomes que ens alertin (aïllament social, canvis en l’estat anímic, alteracions dels hàbits del son, alimentaris, etc.) i demanar el suport d’un professional que acompanyi a l’adolescent i a la família.

Anna Bayà, psicòloga

Més informació