Els nens i les pantalles
29/12/2017
A la pregunta sobre quantes hores al dia poden passar els nens davant una pantalla (ja sigui un ordinador, un mòbil, una tauleta o el televisor), els experts de l'Associació Americana de Pediatria responen que fins als dos anys cap nen hauria d'estar en contacte amb els dispositius digitals; pels que són una mica més grans en canvi recomanen un temps no superior a les dues hores diàries.
Encara que no hi ha molts estudis exhaustius sobre l'impacte de les pantalles en el desenvolupament infantil, des de l'àmbit de la neuropsicologia hi ha veus que adverteixen que existeixen raons biològiques i psicològiques per argumentar que els nens petits no han d'interactuar amb els dispositius tecnològics perquè condicionen el funcionament del seu cervell i les seves conductes a llarg termini.
Moltes vegades els pares no saben amb exactitud on està el límit quan es parla de pantalles i tampoc quines eines utilitzar quan s'exposen a aquest problema. Per això des d’ATIA ens ha semblat interessant compartir aquesta llista de “Normes bàsiques” publicades a la VANGUARDIA que ens poden ajudar a gestionar la interacció dels nens amb els dispositius digitals.
Eines davant l'ús de les pantalles
Convencent-los. En primer lloc, els nens han d'estar convençuts que l'excés de temps de pantalla pot ser perjudicial per a ells.
Arribant a un acord amb els fills. Una opció és pactar un nombre màgic d'uns minuts o hores de temps de pantalla. Per exemple, dues hores al dia els caps de setmana. Però amb condicions: gens de tauleta en la taula a l'hora del sopar, ni una hora de mòbil just abans de ficar-se al llit.
Donar i rebre. L'acord ha de ser mutu. Si el nen no usa la tauleta a l'hora del sopar, els pares tampoc consultaran el seu mòbil. L'exemple comença per un mateix: quan arribem a casa del treball, oblidem-nos del telèfon.
Fem-ho divertit. Ja que hem d’interactuar amb pantalles, fem l'esforç de buscar incentius gratificants. Controlem els continguts que consumeixen i, si és necessari, introduïm premis i sancions.
Exercitem la seva ment. L'autocontrol requereix pràctica. Abans que els nens es posin davant la seva pantalla, convé recordar-los quins són els termes convinguts. Si cal, es pot usar una alarma i ensenyar a planificar "l'horari de pantalla” (això inclou l'acte de tancar i guardar el dispositiu en el seu lloc sense que això comporti un drama).
Siguem persistents. Encara que no estiguem en contacte amb els nostres fills les 24 hores del dia, convé realitzar un seguiment del procés familiar de gestió de la vida digital. L'última hora del dia o l'últim dia de la setmana és un bon moment per fer repàs dels assoliments aconseguits o els fracassos consumats.
Busquem activitats alternatives. És molt important fer l'esforç de trobar passatemps o esports que als nostres fills els sedueixin igual o més que les distraccions digitals.