El meu fill no dorm
09/03/2022
Si has arribat fins aquí, possiblement ets un pare o mare cansat, que després de nits sense dormir busques a internet si és normal que el teu fill tingui tants despertars nocturns. Efectivament, segons l'Associació Espanyola de Pediatria d'Atenció Primària, als sis mesos d'edat el 52% dels infants tenen tres o més despertars. Al cap de dotze mesos entre el 80-90% dels nens dormen almenys cinc hores seguides. Així que calma, és normal i tot acaba passant.
Certament, la manca de son influeix en l’estat físic i emocional de les persones i és habitual que els pares es trobin irritables, esgotats i amb menys paciència. L’arribada del fill és viscut amb il·lusió però pot suposar una situació d’estrès que afecta l’àmbit laboral, la dinàmica familiar i la relació de parella.
Els pares van sumant setmanes i mesos sense dormir bé i sovint entren en dinàmiques i rutines poc afavoridores a llarg termini. En aquests moments pot ser útil agafar perspectiva i recordar que el son és una funció evolutiva que requereix la maduració del sistema nerviós, i que, per tant, amb el temps millorarà. Paciència i constància seran les paraules que més sentireu. I és així, adquirir un hàbit de son dels més petits és un procés cansat que requereix temps d’aprenentatge. Una actitud decidida a l’hora de separar-se del fill, l’ajudarà a entendre millor la situació i reflecteix seguretat i confiança. Ara bé, no hem de deixar de banda la comprensió i l’autocura cap a un mateix i fer equip amb la parella, ja que seran parts fonamentals per fer-ho més suportable.
El que sabem segur és que acabaran dormint seguit i a mesura que creixent, tots els nens seran capaços de adormir-se sols. Fins llavors hi ha aspectes que podem treballar per una bona higiene del son:
- Vigilar la temperatura, els sorolls i la llum de l’habitació
- Tenir en compte la influència dels canvis en el desenvolupament, assoliments motors i la introducció de l’alimentació complementària
- Mantenir els mateixos horaris de migdiades i àpats
- Perseverar en una mateixa rutina abans d’anar a dormir: passar una estona junts, bany, conte, cançó
- Tenir en compte les finestres de son i la duració de les migdiades. Un son de qualitat durant el dia millora el son nocturn.
Respectar les hores de son afavoreix el desenvolupament físic, emocional i social, per això és tan important ensenyar-los a dormir bé. S’ha comprovat que quan hi ha una rutina fixe, redueixen els despertars i la qualitat del son millora. Les rutines són importants per als infants i també els adults, ja que ajuden aquests últims a tenir major organització i temps en la logística familiar. Comptar amb temps propi afavoreix el benestar dels pares i en conseqüència millora la relació amb el fill.
En ocasions les dificultats en l’hàbit del son dels més petits representen la punta de l’iceberg d’un malestar en l’infant o la família. Per això, si fa temps que esteu encallats amb aquesta situació, val la pena que consulteu per valorar la vostra situació i si us pot ser útil l’ajuda d’un dels nostres professionals.