Covid-19: Gestió emocional del confinament

25/03/2020
Psicologia Adults

Un altra vegada la natura ens posa contra les cordes. Aquest cop ha estat el Covid-19 que ens ha obligat a parar, a confinar-nos i a enfrontar-nos a la més crua de les realitats, la incertesa, es a dir, no saber el que pot passar.

Enfront  això, apareix la pèrdua de sensació de seguretat, provocant por, enuig i tristesa.

Enuig perquè les nostres llibertats personals s’han vist reduïdes al que podem fer a casa, perquè els contactes socials en el millor dels casos es realitzen de manera virtual, i perquè el que teníem planificat ha quedat ajornat.

També ens envaeix la tristesa de veure’ns en una situació que no podem controlar i que hem d’acceptar. Això ens confon i ens espanta.

Sentiments normals davant l’amenaça de contagiar-nos i emmalaltir o contagiar als altres i que  se n'emmalalteixin. Hem de preservar les mesures higièniques necessàries però també hem d’estar atents al nostre estat mental  i intentar mantenir les mesures psicològiques per estar el més saludable possible.

Cada persona farà front aquesta situació mitjançant els recursos personals dels que disposa i emergiran  les preocupacions en funció de la predisposició de cadascú.

De totes maneres hi ha algunes recomanacions que ens poden ajudar a  lidiar una mica millor aquesta situació de confinament:

  • Obtenir informació  dels mitjans oficials i contrastats, ajuda  a no fer-se tantes idees errònies i pot evitar pensaments “rumiatius” o obsessius sobre el virus.
  • La informació ha de ser poca i de qualitat. No estar tot el dia connectats a les notícies.
  • Portar una rutina ajuda a organitzar el dia i no tenir masses estones per pensar.
  • Normalitzar els sentiments d’inquietud que provoca l’estat d’alerta.
  • Tenir pensaments optimistes cap al futur.
  • Utilitzar l’ humor ajuda a mantenir la por a ratlla.
  • Si mirem enrere poder veure quines eines personals hem utilitzat per fer front a situacions adverses, rescatar-les ens pot ajudar a ser positius.
  • Podem viure aquesta situació com una oportunitat per valorar les petites coses del dia a dia i també per a reflexionar sobre nosaltres mateixos, sobre el que volem ser.
  • Practicar activitats com la lectura, escoltar música o fer meditació pot ajudar-nos a recuperar la serenitat i el contacte amb nosaltres mateixos.
  • És un bon moment per fer contactes socials “virtuals” de qualitat i per oblidar  les friccions.
  • Practicar la solidaritat pot revertir en el nostre estat d’ànim i reduir l’ inquietud. Trucar a persones grans que coneixem pot ser una bona mostra.

Hem de ser conscients que aquesta situació passarà i que  la crisi pot ser una oportunitat per repensar-nos com a persones i com a societat. Potser trobem altres models de convivència i de solidaritat que ens permetin treure el millor de cadascun de nosaltres.

De totes maneres, si persisteix l’ inquietud, l’estat d’ànim alterat, la preocupació excessiva a emmalaltir  pots contactar amb algun professional de la salut mental perquè t’ajudi en aquests moments.