Antidepressius i efectes secundaris

19/09/2024
Psiquiatria Barcelona

Els antidepressius són fàrmacs molt estesos per abordar diferents estats com la depressió o l'ansietat.

Els psicofàrmacs en general són formulacions químiques que actuen a nivell neuronal per a facilitar l'increment o disminució de neurotransmissors als espais que existeixen entre neurona i neurona; quan traslladem aquesta informació als antidepressius, aquests aconsegueixen incrementar la quantitat de neurotransmissors als espais entre les neurones de determinats punts del cervell relacionats amb la depressió o l'ansietat. Com que hi ha més neurotransmissors fora de la cèl·lula, aquests s'uneixen als seus receptors en les membranes neuronals i desencadenen respostes químiques que ajuden el sistema nerviós central a tornar a normalitzar-ne el funcionament.

Entre els neurotransmissors més rellevants hi ha la serotonina, la noradrenalina i la dopamina.

Els efectes secundaris dels antidepressius poden variar de persona a persona i no totes les persones experimentaran els mateixos efectes. De fet, no totes les persones els desenvoluparan i la majoria de vegades que apareixen són lleus, succeeixen en els primers dies de tractament i després disminueixen i desapareixen per complet.

Alguns dels efectes secundaris comuns en els primers dies de tractament inclouen nàusees o cremor digestiu, molèsties a la panxa o mals de cap. Si succeeixen, solen ser tolerables, passatgers i d’escassa duració.

Com a efecte secundari que pot passar a mig termini destaca la interferència a nivell sexual, podent disminuir la libido i dificultar/retardar l'orgasme, o la interferència a nivell de gana, podent augmentar el pes o en casos molt concrets, disminuir-lo.

És recomanable comentar amb el metge qualsevol preocupació sobre els efectes secundaris amb la persona que recepta el tractament ja que hi ha diferents tipus d'antidepressius i ajustaments que es poden fer per minimitzar els efectes secundaris i millorar la tolerabilitat.

Per mitigar aquests símptomes, s'aconsella:

- Prendre el medicament amb aliments per reduir la irritació estomacal.

- Fraccionar la dosi al llarg del dia, si el metge ho considera apropiat.

- Mantenir-se hidratat.

- Adoptar una dieta equilibrada i fer exercici físic regularment.

- Establir una rutina de son i evitar pantalles abans de ficar-se al llit per millorar la qualitat del descans.

- Consultar amb el metge la possibilitat d'ajustar l'hora d'administració del medicament. És recomanable prendre el tractament sempre a la mateixa hora.

El tractament mínim es recomana que sigui entre sis i vuit mesos.

Aquests fàrmacs no produeixen dependència ni tolerància, a diferència dels ansiolítics.

Tot i això, és recomanable introduir i retirar progressivament i a poc a poc per permetre que el cos s'adapti i no hi hagi sensacions molestes d'adaptació (aquestes poden passar tant en iniciar el tractament com en les baixades i retirada).

Pau Camell, psiquiatra

Més informació