Soc adolescent i estic de quarantena

30/03/2020
Adolescents, Psicologia

 

Aquests són dies difícils: no podem sortir, no podem veure els amics ni les amigues, tampoc a la parella, toca conviure amb tota la família a casa i seguir fent encara més deures de l’institut que abans. Ho sabem. Però des d’AtiaPsicologia ens hem volgut preguntar, com podem ajudar-te a portar-ho una mica millor?

Abans ens agradaria reconèixer que et deus sentir molt frustrat, enfadat i trist. Vols veure els teus amics i coneguts, i abraçar a la teva parella, o portar-li un detall a la persona que t’agrada. Al principi feia gràcia veure’t a través de les típiques apps per fer videotrucades o fer els múltiples challenges que circulen per les xarxes, però cada vegada es fa més estrany i fa pal. Sí, és veritat. A més, pots estar pensant que tot això no va tu, ni amb els de la teva edat, i que si sortissis una estona o quedessis per anar a donar una volta no passaria res.

Però el fet és que ni som invencibles, ni podem saber si som portadors o no. I és que algunes persones no tenen els típics símptomes i inclús estan aparentment bé, però pot ser que prendre aquest risc faci que portis el virus a casa i suposo que això no ho vols. En aquest aspecte, haurem de seguir sent creatius en les formes que ens relacionem a les xarxes, trucar-nos més (no tot ha de passar per les pantalles), o “quedar” per fer alguna partida a algun joc en línia que tingui incorporat algun xat de veu o de vídeo. Per què estar físicament aïllats d’ells no vol dir que hem d’estar mentalment aïllats, podem seguir relacionant-nos, però de noves maneres.

Per altra banda, també està tota la feina que t’envien des de l’institut. Potser sents que és molta feina, que fa mandra, que no entens molts dels treballs que t’arriben i que estàs fent més ara que abans que tot això passés. Per això t’animem que puguis pensar a fer-te un horari propi per les estones d’estudis. Aquest ha d’incloure estones realistes per fer les tasques, separant les estones que dedicaràs a cada assignatura, mantenint els descansos adients (recompensa’t per la feina ben feta o airejat si ets sents molt atrapat) i inclou moments per a relacionar-te amb els teus companys (per compartir dubtes, ajudar i que t’ajudin o per parlar del que vulgueu).

Mantenir un horari amb hàbits saludables et pot ajudar a seguir sentint-te amb energies i a superar l’angoixa que pots sentir per no poder més. Pensa que és important mantenir un equilibri entre estones pausades i actives. Cal preservar les estones de son i de relaxament, tenir alguna estona per a fer exercici i entretenir-te. Aprofita també per desconnectar-te del mòbil o l’ordinador, llegint algun llibre que tinguis per casa o parlant amb els teus familiars, preguntar-los-hi per les seves coses, mirant un capítol junts o jugant a un joc de taula, i explicant-los-hi com t’ha anat l’estona d’estudi o com va acabar la partida que vas fer ahir amb els amics.

Et volem animar que segueixis portant tot això de la millor manera, i si sents que necessitaries parlar amb algú, per desfogar-te o perquè t’ajudés a portar-ho una mica millor, comenta’ls-hi als pares i no dubteu en consultar a un professional.