La importància de dormir bé
06/07/2018
Jornades laborals interminables, els embussos fins a arribar a casa, el gimnàs, la família, la casa i una estona per veure un capítol i un altre capítol més de la nostra sèrie favorita. Tenim la sensació que als dies els falten hores així que, per intentar arribar a tot, al final li robem hores a la nostra son.
La falta de somni és, avui dia, un problema que sofreixen un alt nombre de persones, però al que no se li sol donar importància. No obstant això, diversos experts espanyols han assenyalat que aquest mal pot ser més greu del que sembla en un principi. No dormir prou té més conseqüències de les que pensàvem.
En dormir, s'aconsegueix un estat de repòs en el qual se suspenen tots els sentits i els moviments. Aquesta calma corporal i descans mental permet recobrar energies i vitalitat per l'endemà. No fer-ho o fer-ho de manera incorrecta, pot arribar a afectar la salut física i mental de diferents formes.
La falta d'un somni reparador pot afectar a l'organisme de diverses formes, les que es poden percebre amb més freqüència són:
- Dificultat de la visió
- Hipersensibilitat als estímuls de llum
- Reducció de la capacitat de lectura i de la concentració
- Sensació de cansament constant
- Menys control de les nostres emocions
- Problemes gàstrics
- Falta d'energia
- Facilitat per engreixar
- Mal humor i irritabilitat
- Envellim més de pressa
- Problemes cardiovasculars
El nord-americà Michael Young, premi Nobel de Medicina 2017 per les seves recerques sobre el funcionament del ritme circadiari o 'rellotge biològic', ha declarat recentment que: "Dormir poc escurça la vida".
En paraules de Young: "Tenim milions de rellotges biològics en el nostre cos. Gairebé totes les cèl·lules tenen petits rellotges composts de gens i proteïnes que dirigeixen el nostre comportament, el metabolisme i molts altres processos de la nostra fisiologia. Estem programats per tenir uns cicles determinats. No és possible canviar aquests cicles horaris sense percebre alguna conseqüència".
Els experts s'han unit a ell i han assenyalat que l'esperança de vida està estretament relacionada amb la salut del somni i determinada per les hores que dormim.
Un bon descans implica dormir les hores necessàries, entre 7 i 8, això s'aconsegueix adquirint certs hàbits, tals com establir una hora fixa de somni, evitar menjar aliments pesats a la nit i preferir la lectura a la televisió abans d'anar al llit. No obstant això, les hores de somni que cada persona necessita les dicta el mateix rellotge biològic, no tothom ha de dormir les mateixes hores per sentir-se bé, l'important és que el somni sigui reparador.
Hauríem de donar-li la importància que es mereixen a les nostres hores de repòs nocturn, preocupar-nos si patim d'insomni i demanar ajuda professional si veiem que sols no podem solucionar el problema. Creiem que podem retallar hores de somni, però en realitat el que estem retallant és la nostra vida.
Equip d'ATIA, psicologia i psiquiatria Barcelona